jaktrevyn

Senast uppdaterad: September 02, 2023

TEST: Tikka T3x Lite Adjustable Paket 2023

Rekommenderad återförsäljare:

Testvinnare
4/5

Tikka T3x Lite Adjustable

Tikka T3x Lite Adjustable representerar nästa generations jaktgevär från Tikka där de klassiska kännetecknen från tidigare modeller bibehålls men förbättras genom utvecklade detaljer. Det är ett hanterligt, välbalanserat gevär med bra precision. Det breda sortimentet omfattar modeller för både höger- och vänsterhänta. Läs mer om Tikka T3x Lite Adjustable testet nedan.

Thomas-Eriksson-jagare-produkttestare

Författare & testare

Thomas Eriksson, Skellefteå

Thomas är en passionerad jägare från Skellefteå som brinner för jakt i allmänhet. Thomas huvudfokus har legat på älgjakt och harjakt. För närvarande lägger han mycket energi på älgjakten, då har har den stora glädjen att vara ägare till en treårig jämthund vid namn Rocky.

Tikka T3x Lite Adjustable

Innehåll

01

TIKKA T3X LITE ADJUSTABLE

→ MEST PRISVÄRDA TIKKA T3X MODELLEN

Lättöppnad i klass med Bergara, 3 poäng. 

60 graders öppningsvinkel, 1 poäng. 

Slutstycksgången är utmärkt, 4 poäng.

Radmagasin, rymmer tre patroner, kan inte toppmatas. 2 poäng.

Svårt, men inte omöjligt att lossa av misstag, mycket lätt att lossa och sätta i, 2 poäng. 

Matade problemfritt och kastade ut hylsorna ordentligt även vid långsam repetering.

Totalt: 12 poäng

Ja den finns för vänsterskyttar: Vänster

Utmärkt direkttryck, rent och ställbart, 5 poäng.

Sidosäkring med distinkta lägen, kan enkelt opereras tyst, 3 poäng.

Tvålägessäkring. Vapnet kan inte plundras i säkrat läge.

Det är nog mycket svårt att osäkra av misstag vid repetering.
det hände inte trots provokation.

Totalt: 8 poäng

Sako Range 26 millimeter, 6 poäng.

Lapua Scenar 26 millimeter, 6 poäng

Norma Alaska 32 millimeter, 2 poäng.

Totalt: 14 poäng

Standardstock med anpassningsmöjligheter, 5 poäng.

Styv förstock med rembygelknopp, 2 poäng.

Tjock rekyldämpandegummibakkappa, 2 poäng.

Alternativa grepp för båda händerna, 2 poäng.

Snålt friliggande pipa. Ställbar kolvkam, 2 poäng.

Dock ett visst ihåligt ljud främst i kolven.

Totalt: 13 poäng

Piplängd 51 centimeter.

Kolvlängd 36 centimeter.

Lång låda och totallängd 103 centimeter.

Mynningsgänga M14xl. Räffelstigning 1:11”.

Vikt 2.9 kilo.

Tikka T3x Lite Adjustable: Repeteringen sker smidigt och trycket är mycket bra med hög precision. Kolven erbjuder många justeringsalternativ. Även om magasinet har begränsad kapacitet, finns det alternativ med större kapacitet att införskaffa.

Tikka T3x Lite Adjustable är också tillgänglig för vänsterskyttar. Trycket är direkt, rent och justerbart. Tvålägessäkring. Den kan inte plundras i säkrat läge. Risken att oavsiktligt osäkra verkar minimal; detta verifierades även under provokation.

Slutstycket är lättöppnat. Den har en öppningsvinkel på 60 grader och slutstycksgången är imponerande. Tikka T3x Lite Adjustable har ett radmagasin som rymmer tre skott men kan dock inte toppmatas. Matade utan problem och kastade ut hylsorna ordentligt även vid en långsam repetering.

Tikka T3x Lite Adjustable är en mycket prisvärd modell från serien. Bra flyt i repeteringen, mycket bra tryck, bra precision och en stock med stora anpassningsmöjligheter.

Totalt 47 av 54 egenskapspoäng.

Slutligen får den 4,5 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5
02

TIKKA T3X LITE ADJUSTABLE PAKET

→ MEST PRISVÄRDA TIKKA T3X PAKET

Tikka T3x Lite Adjustable Paket: Här kan du välja mellan populära kikarsikten och ljuddämpare från Stalon till ditt Tikka T3X Lite Adjustable paket. Det medföljer fästen till valt kikarsikte. 

Det går att välja mellan kaliber 6,5×55 och .308 Win. I paketet ingår kikarsikte Hawke Vantage 3-9×40.

Previous slide
Next slide
4.5/5

TEST: Tikka T3x Lite Adjustable

Piplängden och kolvlängden presenteras som de var på testvapnet. (Vanligtvis kan kolvlängden justeras med hjälp av inlägg eller olika typer av bakkappor.) Vi redogör också för om vapnet har en kort eller lång låda samt dess totala längd. Vikten anges utan fästen för kikarsikte eller skenor. Vi specificerar även mynningsgänga och räffelstigning. Även om dessa mått presenteras, tilldelas de inte poäng. Observera att dessa uppgifter gäller just testvapnen och kan skilja sig beroende på vapenmodell eller dess konfiguration.

Provskjutning utfördes på 100 meters avstånd, utan någon ljuddämpare fäst och med skyddet för gängningen borttaget för att minimera potentiella vibrationer. Ungefär 450 skott avfyrades under testet.

Från skjutbänken avfyrades tre serier om fem skott med Norma Alaska 11,7 gram, tre serier med Lapua Scenar 10,85 gram och två serier med Sako Range 8.0 gram. Med Sako Range avlossades också två serier om fem skott i liggande position med stödben. Syftet med detta var att kontrollera om Tikka T3x Lite Adjustable uppvisade problem när det användes med benstöd, vilket kan inträffa om vapnets framstock är för mjuk. Tikka T3x Lite Adjustable presterade dock lika bra, om inte bättre, med benstöd.

Att skjuta fem tätt sittande skott baserat enbart på tur är utmanande. Men att misslyckas med en serie på grund av vårdslöshet eller trötthet är lättare. Därför bedömdes bara den bästa serien med varje ammunitionstyp.

Att noggrant bedöma ett vapens precision kan vara omfattande, därför sattes testets poänggränser relativt brett och den totala poängen för denna del var måttlig. Även om det är en fördel att ett gevär presterar bra med alla ammunitionstyper, är det inte absolut nödvändigt. Därav gavs högre poäng till de två bästa ammunitionstyperna. För ammunitionen som hade den största spridningen gavs: under 7 cm = 1p, under 5 cm = 2p, och under 3 cm = 3p. För de två bästa ammunitionstyperna var motsvarande poäng istället 4p, 5p eller 6p.

Maximalt 15 poäng gällande precision

testar-vapen

Under snabbskyttet testades flera aspekter. Ett slutstycke som enkelt kan öppnas belönades med 3 poäng. En mindre öppningsvinkel, omkring 60 grader, gav 1 poäng. Om slutstycket var särskilt smidigt i sin rörelse tilldelades 4 poäng. För magasinet gavs 2 poäng om det kunde hålla tre patroner och 5 poäng om det kunde hålla fem. Möjligheten att fylla på magasinet medan det sitter kvar i geväret gav en extra poäng. Om det var liten risk att magasinet skulle komma lös av misstag, men det ändå var enkelt att ta ut och sätta tillbaka, tilldelades 3 poäng. Matning av patroner skulle fungera smidigt både vid bestämda och försiktiga laddningar. Om detta inte var fallet kunde upp till 3 poäng dras av.

Totalt kunde slutstycke och magasin tillsammans uppnå 15 poäng.

Avtrycket bör vara skarpt och justerbart och poäng ges baserat på dessa kriterier upp till 5 poäng. En tydlig, tyst och användarvänlig säkring belönas med 3 poäng. En säkring med tre lägen, där det i fullt säkrat läge låser slutstycket men i det nästa läget tillåter geväret att tömmas medan det fortfarande är säkrat, får 1 poäng. Om ett gevär oavsiktligt kan säkras under snabb repetering, kan det dras av upp till 2 poäng.

Avtryck och säkring kan tillsammans uppnå maximalt 9 poäng.

Tikka T3x Lite Adjustable har en ganska enhetlig design, anpassad för mångsidig jakt, vilket gav 5 poäng. Remfästen som tillåter användning av benstöd och är tillräckligt styva för detta ändamål, vilket gav 2 poäng. Denna poängsättning är för att inte lägga för stor vikt vid de mindre skillnaderna som kommer härnäst. Trots att alla har rekylabsorberande gummibakkappor varierar de i mjukhet. De mjukaste kan tilldelas 2 poäng. Tillbehör som möjliggör justering av handgreppet kan ge 2 poäng. Om pipan klart och tydligt är friliggande kan det ge 1 poäng. En justerbar kolvkam kan tilldela 2 poäng och en stock som producerar minimalt med ihåligt ljud kan få 1 poäng.

Den totala maximala poängen för stocken var 15 poäng.

Redovisas men poängsätts ej i testet.

Frågor och svar

Från ca 17.000 kr utan tillbehör.

Längd: ca 1022-1083mm

Thomas-Eriksson-jagare-produkttestare

Författare & testare

Thomas Eriksson, Skellefteå

Thomas är en passionerad jägare från Skellefteå som brinner för jakt i allmänhet. Thomas huvudfokus har legat på älgjakt och harjakt. För närvarande lägger han mycket energi på älgjakten, då har har den stora glädjen att vara ägare till en treårig jämthund vid namn Rocky.