jaktrevyn

Senast uppdaterad: September 01, 2023

Bästa hundpejlen 2023: Garmin hundpejl, Tracker hundpejl m.m.

Rekommenderad återförsäljare:

Testvinnare
4.5/5

Hundpejl test

Dagens hundpejlar är utrustade med en mängd olika funktioner och alternativ. Jaktrevyn har genomfört tester på ett flertal olika hundpejlar med fokus på användarvänlighet. De testade modellerna inkluderar Tracker G500FI Black Magnum, Ultracom hund, B-bark, Minifinder Atto, Garmin Alpha 100/T5X och Garmin Alpha 50/T5 Mini. Alla dessa hundpejlar har genomgått tuffa prov för att avgöra vilka som är de bästa alternativen.

Det finns två huvudsakliga system när det gäller en hundpejl. Garmin hundpejl använder sig av gps-satelliter för att positionera hunden och överför sedan positionen till jägarens mottagare via radiovågor. De övriga hundpejlarna, som vi kallar mobilpejlar använder också gps-satelliter för positionering, men skickar sedan hundens position som datatrafik eller sms via en mobilmast till jägarens mobiltelefon.

Garmin hundpejl har också lanserat tre nya handenheter och lika många halsband, inklusive T5 Mini som är avsedd för små hundraser. Samtidigt har Tracker och Ultracom (tidigare känd som Swepoint) fortsatt sin utveckling och presenterat nya modeller och programvaror för mobiltelefonen.

Thomas-Eriksson-jagare-produkttestare

Författare & testare

Thomas Eriksson, Skellefteå

Thomas är en passionerad jägare från Skellefteå som brinner för jakt i allmänhet. Thomas huvudfokus har legat på älgjakt och harjakt. För närvarande lägger han mycket energi på älgjakten, då har har den stora glädjen att vara ägare till en treårig jämthund vid namn Rocky.

Bästa hundpejl 2023

Innehåll

01

GARMIN HUNDPEJL ALPHA 100 + T5X

→ BÄST I TEST GARMIN HUNDPEJL

En topografisk karta som täcker hela Sverige kostar 1 799 kronor. Områdesvisa nedladdningar är tillgängliga för fastighetskartor. För Birdseyes högupplösta satellitbilder är kostnaden 229 kronor per år.

Friluftskartan Prime v2 är en kartprodukt som använder kartmaterial i skalorna 1:10 000 och 1:100 000. Grunddatan för kartan hämtas från två olika vektorformat som tillhandahålls av Lantmäteriet: Fastighetskartan (1:10 000) och Fjällkartan (1:100 000). I områden där det finns täckning används kartografi i skala 1:10 000 från Fastighetskartan, vilket innefattar större delen av Sverige. 

Genom att kombinera dessa två kartmaterial erbjuder Friluftskartan Prime v2 en komplett täckning av Sverige och presenterar den bästa möjliga kartinformationen i din Garmin hundpejl. Finns att köpa hos pnjakt.se för ca 1 300 kr.

Vid köpa av Garmin hundpejl Alpha 100 + T5X får du 3 års garanti. Gäller både handenhet och halsband.

Enligt tillverkarens uppgifter har Alpha 100 en batteritid på upp till 20 timmar, medan T5X-halsbandet har en batteritid på 20–40 timmar.

Alpha 100 är klassad som IPX7. T5X har samma klassning som Alpha, med tillägget av 1 ATM (10 m).

Alpha 100: 250 gram.
T5X-halsbandet: 285 gram.

Ja.

Ja.

Ja.

Hundpejl Garmin Alpha 100 är en portabel enhet med pekskärm som tar emot signaler från både GPS och GLONASS. Enligt Garmin har Alpha 100 kapacitet att spåra upp till 20 hundar och jaktkamrater på avstånd upp till 14.5 km. Den är utrustad med distanslarm och möjlighet att skapa geofences, vilket ger jägare bättre kontroll över händelserna och ökar hundarnas säkerhet när de är ute i skogen.

Efter  2,3 kilometer i kuperad terräng förlorade handenheten kontakten med T5X-halsbandet under vårt test. En praktisk funktion är att man kan ställa in en pipsignal för att varna om kontakten tappas. Dock kan det hända att hundsymbolen inte alltid visar ett frågetecken när kontakten förloras. Batterikapaciteten i Alpha 100 är tillräcklig och du kan använda den under en lång jaktdag utan att behöva ladda den.

Fördelar: Halsbandet har en pålitlig skallräkningsfunktion och kommer med fördelaktiga garantier. Det har också rankats som det bästa alternativet bland de testade halsbanden och programvarorna. Dessutom är det relativt enkelt att komma igång med användningen. En extra fördel är att det fungerar bra även på platser med dålig mobiltäckning.

Nackdelar: Jämfört med en mobilpejl har detta halsband en begränsad räckvidd. Vanligtvis sträcker den sig endast från ett par kilometer till högst en mil beroende på terräng, väder och vind. Dessutom saknar det automatisk uppdatering av kartan på micro-sd-kortet.

Previous slide
Next slide
4.5/5
02

GARMIN HUNDPEJL ALPHA 50 +T5 MINI

→ LÄTT & SMIDIGT HALSBAND MINDRE JAKTHUNDAR

En topografisk karta som täcker hela Sverige kostar ca 1 800 kronor. Områdesvisa nedladdningar är tillgängliga för fastighetskarta. För Birdseyes högupplösta satellitbilder är kostnaden ca 300 kronor per år.

Friluftskartan Prime v2 är en kartprodukt som använder kartmaterial i skalorna 1:10 000 och 1:100 000. Grunddatan för kartan hämtas från två olika vektorformat som tillhandahålls av Lantmäteriet: Fastighetskartan (1:10 000) och Fjällkartan (1:100 000). I områden där det finns täckning används kartografi i skala 1:10 000 från Fastighetskartan, vilket innefattar större delen av Sverige. 

Genom att kombinera dessa två kartmaterial erbjuder Friluftskartan Prime v2 en komplett täckning av Sverige och presenterar den bästa möjliga kartinformationen i din Garmin hundpejl. Finns att köpa hos pnjakt.se för ca 1 300 kr.

Vid köpa av Garmin hundpejl Alpha 50 + T5 mini får du 3 års garanti. Gäller både handenhet och halsband.

Enligt tillverkaren har Garmin hundpejl Alpha 50 en batteritid på upp till 20 timmar, medan T5 Mini har en batteritid på 16–30 timmar.

Alpha 50 har en IPX7-klassificering, medan T5 Mini har samma klassificering som Alpha + ytterligare 1 ATM (10 meters vattentäthet).

Alpha 50: 260 gram.
T5 Mini: 206 gram.

Ja.

Ja.

Nej.

Garmin hundpejl Alpha 50 är den senaste generationens handenhet för hundspårning med skallavkänning och har snabbare platsuppdateringar med ett intervall på 2,5 sekunder. Den har kapacitet att följa upp till 20 hundar. Alpha 50 har en användarvänlig design med en tydlig 2,6-tums färgskärm. Den har även möjligheten till intern laddning av batteriet (tillval), geoområden och jaktinformationsdata för att analysera hundens spårningsvanor och förbättra träningseffektiviteten.

Du kan använda Alpha 50 tillsammans med andra Alpha 50- och Alpha 100-enheter för samtidig spårning av hundhalsband. Men var uppmärksam på att hundhalsbanden inte kan spåras samtidigt av Astro 320 när de har konfigurerats för användning med Alpha-enheter.

För norrbottensspetsen var T5 Mini ett utmärkt val då halsbandet passade mycket bättre i storlek jämfört med både DC40 och T5. Även om räckvidden var något sämre än den vanliga T5-modellen, var den ändå tillräcklig för skogsfågeljakt. Handenheten Alpha 50 var lätt att komma igång med. Dock var en nackdel att lampan på T5 Mini bara fungerade med Alpha 100, vilket var mindre bra.

Fördelar: Ett lätt och smidigt halsband speciellt designat för mindre jakthundar. Halsbandet har en bra skallindikatorfunktion och kommer med fördelaktiga garantier. Dess snabba uppdateringsfrekvens på 2,5 sekunder är ett starkt plus.

Nackdelar: Halsbandet har en begränsad räckvidd och saknar skallräknare. Det är också viktigt att notera att de olika modellerna av halsband och handenheter inte är fullt kompatibla med varandra. Dessutom kan det vara kostsamt att köpa fastighetskartan för hela landet.

OBS. T5 mini har tyvärr utgått.

Previous slide
Next slide
4/5
03

HUNDPEJL ULTRACOM R10i

→ HUNDPEJL MOBILTELEFON

Fastighetskarta över Sverige samt terrängkarta över Finland, Norge och Estland. Automatisk uppdatering av kartorna.

2 år.

Cirka 48 timmar.

0,5 meter i 30 minuter.

322 gram inklusive halsband och batteri.

Ja.

Ja.

Nej.

Hundpejl Ultracom R10i och appen har visat sig vara tillförlitliga och fungerat bra. Dock upplevdes det som svårt att installera sim-kortet. Det var en utmaning att hitta information om var appen skulle laddas ner eller vad den heter. Trots detta har både halsbandet och applikationen presterat mycket bra under testperioden.

Fördelar:
Halsbandet har visat sig vara mycket pålitligt med bra batterikapacitet. Priset och garantin är också fördelaktigt. Dessutom har kartappen en mycket bra zoomningsfunktion som bidrar till en bra användarupplevelse.

Nackdelar:
Menyerna upplevs som lite krångliga och instruktionsmanualerna är inte så bra. Tillverkaren har dock meddelat att de arbetar på att förbättra detta.

Previous slide
Next slide
3.5/5

4.

HUNDPEJL TRACKER G500FI BLACK MAGNUM

→ HUNDPEJL MOBILTELEFON

Licensen inkluderar terrängkartor och satellitbilder med fastighetsgränser från Sverige, Norge och Frankrike. Automatisk uppdatering av kartorna.

Sändare: 2 år.

Programvara: 2 år.

Enligt tillverkaren 18 till 100 timmar beroende på gsm-täckning.

Vatten- och dammtät 10 meter, IP67-klassad.

217 g.

Ja.

Ja.

Ja.

Ett smidigt och användarvänligt pejlhalsband. Under en jaktdag hade vi problem med att starta halsbandet på grund av en felindikation på sim-kortet, men på kvällen fick vi det att fungera igen. I övrigt har både halsbandet och telefonapplikationen fungerat bra. Halsbandet har snabb laddning, men batterikapaciteten är inte lika bra som Ultracom. Det har ett uppdateringsintervall på minst tre sekunder, medan Ultracom har fem sekunder som det lägsta intervallet.

Fördelar: Ett halsband som är enkelt att använda. Det levereras med en utförlig bruksanvisning, men den kan vara något svår att förstå. Det kan märkas med olika spårbredd för att passa olika ändamål. Det har funktioner för både skallalarm och områdeslarm. Dessutom använder det både GPS och GLONASS för precis positionering.

Nackdelar: Menyerna är komplicerade och svåra att navigera. Det finns frekventa störningar på servern. När enheten var nedsänkt i vatten fungerade den inte medan. Vi anser att garantitiden bör vara två år för både programvaran, enheten och tillbehören.

OBS. TRACKER G500FI har tyvärr utgått.

Previous slide
Next slide
3.5/5

Sammanfattning: bästa hundpejl

Det är ett problem att inte alla Garmin-produkter är kompatibla med varandra. Detta har lett till klar och tydlig irritation bland jägare som har uttryckt sina åsikter till Jaktrevyn. Lite längre ner kan ni se vilka enheter som fungerar tillsammans. Om Garmin inte förbättrar samarbetet mellan sina olika versioner kan det skada deras namn och rykte. För att möta nordiska jaktformer med drivande hundar och spetsar har Garmin börjat arbeta med att införa olika former av skallstatus i sina produkter. De mobila pejlarna Ultracom, Tracker och B-bark ligger i framkant i denna utveckling, särskilt eftersom de är utvecklade i Finland för att passa våra nordiska jaktbehov.

 • Astro 220 klarar av att följa
  halsbanden DC30, DC40.
 • K Astro 320 klarar av att följa
  DC30, DC40, DC5, T5 och
  T5 Mini.
 • Alpha 50 klarar av att följa
  T5, T5 Mini och DC50 om
  DC50 har senaste mjuk-
  varan.
 • Alpha 100 klarar av att
  följa T5, T5 Mini, andra
  Alpha 100-handenheter och DC50.

Det verkar som att den amerikanska Garmin-versionen är mer optimerad för jakt med stående fågelhundar i plattare landskap, vilket påverkar räckvidden negativt vid jakt i kuperad terräng. Det bör noteras att med kombinationen Astro 320/T5 kan man få skallindikation (inte skallräknare), men endast om språket är inställt på engelska. Detta är en märklig detalj som irriterar. När det gäller skallfunktioner presterar mobilpejlarna överlägset bättre än Garmin.

Garmin-produkterna överträffar mobilpejlarna när det gäller motståndskraft mot hård användning och vattentäthet. Under jakt är det vanligt att hundarna hamnar i vatten, så vi utförde ett vattentest på pejlhalsbanden.

Vi fyllde en vanlig tio liters hink med fem graders varmt vatten och sänkte ner halsbanden, som hamnade precis under vattenytan i hinken. Halsbanden låg i vattnet i 30 minuter. Efter det placerades halsbanden utomhus i nollgradig temperatur i några timmar innan de fick tina upp inomhus. Alla halsband klarade testet utom B-barks halsband. Det hade trängt in vatten i utrymmet för sim-kortet, vilket ledde till att halsbandet slutade fungera. När vi öppnade luckan för sim-kortet rann vatten ut, vilket inte är acceptabelt. Enligt utlovad vattentäthetsklassning borde halsbanden ha klarat av det test vi utförde.

Efter sammanfattningen kan vi konstatera att hundpejlarna ändå fungerar ganska bra. Vilken typ av hundpejl du bör välja beror på vad du jagar och var du jagar. I områden med dålig mobiltäckning föredrar många Garmin, medan andra kanske föredrar en hundpejl där sändaren på halsbandet automatiskt positionerar sig och skickar information till en mobiltelefon. Båda systemen har sina för- och nackdelar.

Det är också som med bilägande; den modell man kör själv tycks alltid vara den bästa.

Tyvärr överlevde inte B-bark på fältet. Det är synd eftersom hundpejlen är mer användarvänlig än både Tracker och Ultracom. Batteritiden är bra, och sändningen från halsbandet fungerade väl trots dålig mobiltäckning, vilket var bättre än till exempel Tracker. Några av hundpejlarna använder två olika system samtidigt för att positionera halsbandet: GPS och GLONASS. Det senare systemet innebär förenklat att man får tillgång till fler satelliter, vilket ger snabbare och mer exakt positionering.

Thomas-Eriksson-jagare-produkttestare

Författare & testare

Thomas Eriksson, Skellefteå

Thomas är en passionerad jägare från Skellefteå som brinner för jakt i allmänhet. Thomas huvudfokus har legat på älgjakt och harjakt. För närvarande lägger han mycket energi på älgjakten, då har har den stora glädjen att vara ägare till en treårig jämthund vid namn Rocky.