jaktrevyn

Senast uppdaterad: Oktober 11, 2023

Vattenreningsfilter: Vattenreningsfilter bäst i test 2023

Rekommenderad återförsäljare:

Testvinnare
4.5/5

Vattenreningsfilter bäst i test

Letar du efter vattenreningsfilter bäst i test? Vattenreningsfilter är ett filter som tar bort skadliga ämnen från vatten. De flesta vattenreningsfilter fungerar genom att filtrera ut partiklar ur vattnet, medan andra också använder kemikalier för att avlägsna skadliga ämnen.

Vattenreningsfilter är ofta nödvändiga för att säkerställa att vatten för drycker är rent och fritt från smuts och bakterier. Det finns olika typer av vattenreningsfilter, såsom kolvattenreningsfilter, ultraviolett (UV) vattenrening och ozonbehandling. Vi har valt ut de vattenreningsfilter som vi tycker är dom bästa på marknaden i år.

Linda-Olsson

Författare & testare

Linda Olsson, Örnsköldsvik

Linda är en passionerad tjej från Övik som älskar vandring, resor, paddling, skidåkning, nära äventyr och äventyr i hela Europa. Linda har vandrat 1000-tals mil genom 12 länder – Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal.

Vattenrenare bäst i test

Innehåll

01

KATADYN BEFREE FLASKA

→ VATTENRENINGSFILTER + 3 LITER BEHÅLLARE

 • 3 liter
 • Renar i locket
 • Vikbar flaska

Katadyn Befree vattenreningsfilter är ett mycket effektivt och portabelt vattenreningsfilter, som är lätt att använda och bära med sig. Det fungerar genom att filtrera vattnet i locket på flaskan. 

Genom denna funktion så renas vattnet samtidigt som ni dricker det. Detta ger dig rent vatten på några minuter, utan att du behöver bära med sig massor av vattenflaskor.

Vattenreningsfilter Katadyn Befree är mycket effektiv för att ta bort organiska föroreningar från vattnet. Utsedd till vattenreningsfilter bäst i test 2023.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4.5/5
02

GRAYL GEOPRESS PURIFIER

→ VATTENRENINGSFILTER - 3,7 LITER

 • 3,7 L
 • 71 CL
 • 8 Sekunder

Grayl Geopress Purifier är en kompakt och lätt vattenrenare som förvandlar smutsigt vatten till rent och fritt på bara 8 sekunder. Med sitt unika filter får man både rent och smakligt vatten. 

Den tar bort 99,9999% av alla bakterier och protozoer samt 99,999% av virus. Passar perfekt för resor till områden med dåligt vatten, eller för nödsituationer. Mycket enkel att använda. Man fyller bara flaskan och sedan så pressar man er filtret med hjälp av kroppsvikten, sedan har du i stort sett en liter rent dricksvatten. 

Vattenreningsfilter Grayl Geopress Purifier fungerar mycket bra och enkelt. Fyll upp vatten från kranen, brunnen eller diket.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5
03

SAWYER VATTENFILTER

→ SAWYER VATTENFILTER - 500 ML

 • 500ml
 • 56g
 • Lätthanterligt 

Sawyer Mini är ett litet, lätthanterligt och prisvärt vattenfilter som tar bort bakterier och parasiter. Detta vattenreningsfilter fungerar mycket bra till vandring, camping och resor till områden där rent vatten inte alltid är tillgängligt.

Detta vattenreningsfilter är mycket populärt och med sin låga vikt och storlek tar den inte någon större plats i packningen. Filtret kan skruvas på den medföljande vattenpåsen på 500ml. En annan praktiskt sak med Sawyer Mini är att den även kan skruvas på en standrad pet flaska.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5

4.

LIFESTRAW FLEX GRAVITY BAG

→ VATTENRENINGSFILTER - 3,7 LITER

 • 3,7 L
 • 197g
 • Stor kapacitet

Lifestraw Flex Gravity bag är ett praktisk vattenreningsfilter som använder tyngdkraften för att driva vatten genom ett vattenfilter. Påsen har en stor vattenkapacitet på 3,7 liter. Vattenfiltret är mycket effektivt och som tar bort 99,9999% av bakterier och 99,999% av protozoer. 

Enkel att använda, bara fyll med vatten och hänga upp. Sedan är det vara att låta själva gravitationen sköta resten. Lifestraw Flex Gravity bag är ett bra vattenfilter för dig som behöver lite större kapacitet. Upp till 23 liter i timmen.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5

5.

GO BOTTLE STAINLESS STEEL

→ VATTENRENINGSFILTER + 650ML FLASKA

 • 650ml
 • 480g
 • Upp till 4000 liter

Go Bottle Stainless Steel är ett vattenreningsfilter och en flaska i ett. Perfekt för dig som ska utomlands, vandra, campa eller för en nödsituation. Väldigt enkel att använda, man fyller bara på med vatten och sedan så filtreras det i flaskan. 

Själva membranmikrofiltret klarar av upp till 4000 liter vid rätt användning och underhåll. Enkel att rengöra, ta bara bort filtret så kan man även köra flaskan i diskmaskinen.

Enkelt att byta ut delar till Go Bottle Stainless Steel om man behöver byta exempelvis ett filter.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5

6.

KATADYN VARIO VATTENRENINGSPUMP

→ VATTENRENINGSPUMP

 • 425g
 • 2l/min

Vattenreningsfilter Katadyn vario är en mycket bra vattenreningspump som använder sig av hela tre filternivåer. Ett med glasfiber, ett keramisk förfilter och aktivt kol. Det gör att katadyn Vario får bort 99,9999 procent av bakterier och parasiter.

Pumpen passar de allra flesta flaskor och vätskesystem 63mm öppning. Det går även att använda sig av utpumpningsslagen för att fylla upp olika typer av vätskebehållare. Ett effektivt och smidigt sätt att rena vatten.

Katadyn vario är en bra vattenreningspump som passar perfekt för camping, paddling, jakt, fiske och så mycket mer där man kan behöva rena vattnet innan man dricker det.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5

Köpguide vattenreningsfilter

När man ska köpa ett vattenreningsfilter finns ett antal saker som man bör tänka på. Det första är storleken på filterkapaciteten och det andra är hur ofta vattenreningsfilter måste bytas ut. En del filter har en kapacitet på upp till 3000 liter, medan andra filter endast räcker till cirka 600 liter. Detta innebär att du behöver köpa flera filter om du vill ha ett långvarigt vattenreningssystem. Det rekommenderas också att byta ut filtret en gång per år eller så ofta som nödvändigt för att säkerställa optimal vattenrening.

Du behöver även veta hur mycket vatten som du verkligen behöver filtrera. Detta är en mycket viktig sak att tänka på eftersom det kommer att avgöra hur stor investering du måste göra i filtret. En del filter kan endast behandla cirka 40 liter per timme, medan andra kan bearbeta upp till 400 liter per timme.

När du ska iväg så behöver du kunna filtrera så mycket vatten som du och dina vänner behöver få i sig. Normalt gör en vuxen människa av med 2-4 liter vatten per dygn.

Välj sedan en påse eller flaska som är lämplig för storleken på din grupp

Vattenreningsfiltret bör ha en kapacitet på minst 2 liter per timme för att säkerställa snabb och effektiv vattenrening.

Du kan rena vatten från sjöar, dammar, floder eller brunnar. Ett vattenreningsfilter tar bort alla föroreningar och gör vattnet drickbart.

Det finns olika typer av vattenreningsfilter som används för att rena vatten och de flesta är tillgängliga på marknaden idag. De flesta av dessa filter fungerar på samma sätt och det är bara några enkla steg du behöver följa för att rena vatten med dem.

 1. Läs instruktionerna noggrant innan du börjar använda filtret.
 2. Sätt i batterierna (eller ladda upp om det är ett filter som drivs med el) och se till att alla delar är på plats och monterade ordentligt.
 3. Häll vatten i den reservoar som hör till filtret och se till att inte vattnet når över kanten.
 4. Låt vattnet rinna igenom igenom filtret enligt instruktionerna från tillverkaren. Detta tar vanligen några minuter.
 5. Njut av ditt rena vatten!
 6. Glöm inte att byta ut filtret en gång per år eller så ofta som tillverkaren rekommenderar. Det är också viktigt att rengöra reservoaren och alla andra delar av filtret regelbundet för att förhindra bakterieuppbyggnad.
 7. Förvara vattenreningsfiltret på en säker plats när det inte används för att undvika skador.

Det finns många olika vattenreningsfilter på marknaden idag, men det är viktigt att du väljer ett filter som passar dina behov. Detta innebär att du måste tänka på storleken på din grupp, hur ofta du planerar att använda filtret och hur mycket vatten du verkligen behöver rena. Följ alltid instruktionerna från tillverkaren noggrant för att säkerställa effektiv vattenrening och förvara filtret på en säker plats när det inte används.

Vattenreningsfilter är ofta kolvattenreningsfilter, som använder aktivt kol för att ta bort skadliga ämnen från vattnet. Aktivt kol fungerar genom att adsorbera (binda till) och filtrera ut organiska föroreningar och rester av kemikalier från vattnet. Det finns olika typer av aktivt kol, såsom granulärt aktivt kol (GAC), pulveriserat aktivt kol (PAC) eller blockaktivt kol (BAC).

Aktivt kol är effektivt för att ta bort organiska föroreningar, men det får inte användas för att ta bort mineraler eller metaller från vattnet. Mineraler och metaller måste filtreras ur vattnet med andra typer av filter, såsom kiselgur- eller järnjordfilter.

Ultraviolett (UV) vattenreningssystem

Ultraviolett (UV) vattenrening är en kemikaliefri vattenreningsteknik som fungerar genom att skicka UV-strålning genom vattnet för att döda bakterier och virus. Det finns olika typer av UV-vattenreningssystem, såsom centralt installerade system eller enklare portabla system.

UV-vattenreningssystem är mycket effektiva för att döda bakterier och virus, men det tar inte bort organiska föroreningar eller rester av kemikalier från vattnet. Därför måste UV-vattenreningssystem ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.

Ozonbehandling

Ozonbehandling är en effektiv metod för vattenrening, som fungerar genom att skapa ozon i vattnet för att döda bakterier och virus. Ozon är en form av syre (O3) som har tre atomer istället för två. Det är mycket effektivt för att döda bakterier och virus. Ozonbehandling är också effektiv för att ta bort organiska föroreningar från vattnet, så det är ofta används tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter.

Kiselgur- eller järnjordfilter

Kiselgur- eller järnjordfilter är filter som använder kiselgur eller järnjord för att ta bort mineraler och metaller från vattnet. Mineraler och metaller kan vara skadliga för hälsan och är ofta orsaken till smak- eller luktfel i vatten. Kiselgur- och järnjordfilter är mycket effektiva för att ta bort mineraler och metaller från vattnet, men det är inte så effektivt för att ta bort organiska föroreningar. Därför måste kiselgur- och järnjordfilter ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.

Reverse osmosis (RO)

Reverse osmosis (RO) är en effektiv metod för vattenrening, som fungerar genom att filtrera vattnet genom ett semipermeabelt membran. RO-system använder tryck för att driva vattnet genom membranet. Det tar bort de flesta skadliga ämnen från vattnet, såsom organiska föroreningar, mineraler, metaller och bakterier.

RO-system är mycket effektiva för att ta bort skadliga ämnen från vattnet, men det är också ganska kostsamt. Därför måste RO-system ofta användas tillsammans med andra typer av vattenreningsfilter för att säkerställa rent och fritt vatten.

vattenreningsfilter-test

Frågor och svar

 1. Katadyn Befree vattenreningsfilter är utsett till vattenreningsfilter bäst i test 2023. Ett mycket effektivt och portabelt vattenreningsfilter som är lätt att använda och bära med sig. Det fungerar genom att filtrera vattnet genom locket på flaskan. 
 2. Genom denna funktion så renas vattnet samtidigt som ni dricker det. Detta ger dig rent och fritt vatten på några minuter, utan att behöva bära med sig massor av vattenflaskor.

Att rena dricksvattnet är viktigt för att skydda sig mot skadliga kemiska ämnen. Många gånger saknas information om läkemedelsrester i vattenanalyser, särskilt de som kommer från kommunen. Därför är det en god idé att filtrera vattnet du dricker.

Det är inte lätt att fastställa en exakt hållbarhetstid för dricksvatten. Det beror på flera faktorer som renheten i vattnet och förvaringskärlets skick. I optimala förhållanden kan vattnet förbli fräscht mycket längre än en vecka. Lukt och smak är bra indikatorer på vattnets kvalitet.

Linda-Olsson

Författare & testare

Linda Olsson, Örnsköldsvik

Linda är en passionerad tjej från Övik som älskar vandring, resor, paddling, skidåkning, nära äventyr och äventyr i hela Europa. Linda har vandrat 1000-tals mil genom 12 länder – Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal.