jaktrevyn

Senast uppdaterad: Mars 08, 2023

Bästa överlevnadskniven: Överlevnadskniv med tändstål 2023

Rekommenderad återförsäljare:

Testvinnare
4/5

Bästa överlevnadskniven

Letar du efter bästa överlevnadskniven?

En överlevnadskniv kan användas till många saker och inte bara till att tälja pinnar eller liknande. En överlevnadskniv kan man använda när man ska göra upp eld samt att göra upp ett vilt. Oavsett om du ska ut och campa eller bara allmän prepping så rekommenderar vi dessa överlevnadsknivar. Letar du efter en jaktkniv rekommenderar vi dock att ni läser artikeln om bästa jaktkniven.

Man vet aldrig när man verkligen kan behöva den. På denna sida hittar ni ett flertal överlevnadsknivar och förhoppningsvis även den som passar er allra bäst.

Niklas-eriksson

Författare & testare

Niklas Eriksson, Skellefteå

Niklas, en passionerad fjällvandrare, fiskare och jägare från Skellefteå. Niklas älskar att tillbringa sin lediga tid ute på tur och är gärna ute flera veckor. Favoritplatsen just nu är Stekenjokk där han gärna vandrar och drar upp en och annan öring eller röding.

Överlevnadsknivar

Innehåll

01

ÖVERLEVNADSKNIV GARBERG MULTI MOUNT

→ BÄSTA ÖVERLEVNADSKNIVEN

 • Vikt 272g
 • Längd 248mm
 • Blad 109mm
 • Rostfritt stål
 • Slipad bladrygg för tändstål

Garberg Multi Mount är en mycket robust och hållbar överlevnadskniv från morakniven. Bladet är 3,2mm tjockt samt är utformad för att klara av ordentliga utmaningar. En perfekt kniv för överlevnad i vildmarken. 

Denna överlevnadskniv är vass och mycket smidig att arbeta med. Bladet är 109mm långt, vilket gör att den lämpar sig till det allra mesta man kan behöva använda kniven till. Garberg Multi Mount är utsedd till bästa överlevnadskniven i testet.

Previous slide
Next slide
4/5
02

ÖVERLEVNADSKNIV BUSHCRAFT SURVIVAL

→ ÖVERLEVNADSKNIV MED TÄNDSTÅL

 • Vikt: 299g
 • Längd: 258mm
 • Blad: 109mm
 • Kolstål
 • Tändstål
 • Diamantbryne

Bushcraft Survival är en överlevnadskniv med tändstål och ett svart kolstål, som man med hjälp av ryggen på kniven även kan använda sig av. 

Bladet är 3,2mm tjockt som även har en DLC-beläggningen vilket skyddar mot bland annat rost.

En prisvärd överlevnadskniv för 2023.

Previous slide
Next slide
4/5
03

ÖVERLEVNADSKNIV KANSBOL MULTI MOUNT

→ ÖVERLEVNADSKNIV MED TÄNDSTÅL

 • Vikt 231g
 • Längd 242mm
 • Blad 109mm
 • Rostfritt stål
 • Slipad bladrygg för tändstål

Kansbol Multi Mount En överlevnadskniv för dig som vill ha en hållbar och ganska stor kniv. Knivens längd är 226mm med ett blad på 109mm. Bladet är tillverad i ett rostfritt stål som dessutom är flåslipat för att ge den ökade precisionen som man gärna vill ha. 

Bladet är mycket vasst och man kan med ryggdelen på bladet även använda sig av ett tändstål för att få upp en eld.

Previous slide
Next slide
4/5

4.

ÖVERLEVNADSKNIV BROWNING HOG HUNTER

→ EN REJÄL ÖVERLEVNADSKNIV

 • Blad 160mm
 • Rostfritt blad
 • Nylonfydrol
 • Snygg överlevnadskniv

Browning Hog Hunter är en rejäl överlevnadskniv för dig som vill ha en riktigt vass kniv. Bladet är cirka 16 centimeter och har en mycket skön passform i handen.

Handtaget har ett syntetiskt gummi som gör att man verkligen får ett rejält och stabilt grepp om kniven. Detta är en överlevnadskniv xxl om ni frågar oss.

Previous slide
Next slide
4/5

Köpguide överlevnadskniv

En överlevnadskniv kan användas i många situationer. Det kan vara att man behöver en kniv när man ska på jakt. Då rekommenderar vi dock att ni läser artikeln om jaktknivar. Överlevnadskniven är även bra när man ska campa eller bara för allmän prepping. En överlevnadskniv är ett nödvändigt redskap för alla som vill vara förberedda på det oväntade. En bra överlevnadskniv bör vara lätt att bära, robust och tillförlitlig. Den ska också ha en bra balans mellan vikt och storlek.

Det finns många olika typer av överlevnadsknivar på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här är några tips på hur du väljer en bra överlevnadskniv:

 • Välj en kniv med ett fast blad. Den är mer robust och hållbart än en fällkniv och den kommer att vara lättare att använda i olika typer av situationer.

 • Välj en kniv som passar din handstorlek. En kniv som är för stor eller för liten kommer inte att vara bekväm att använda och kan leda till olyckor.

 • Välj en kniv med ett bra grepp. Det är mycket lättare att använda en kniv med ett skaft som ligger bra i handen.

Följ dessa tips och du kommer att hitta den perfekta överlevnadskniven för dig. Med en bra överlevnadskniv kommer du alltid att vara förberedd på det oväntade. Kom ihåg att en överlevnadskniv inte behöver vara dyr för att vara bra. Det finns många bra budgetalternativ som kan göra jobbet lika bra som dyrare modeller.

Knivlängd: Det är viktigt att man väljer en överlevnadskniv som har den längd som passar till behovet. En del vill ha en lång kniv medan andra hellre väljer en liten och smidigare kniv. 

Bladlängd: Bladlängden är själva längden på just bladet. Här kan det vara bra att ha ett långt blad om man ska hugga ner grenar och sly, men ett kortare blad om man främst ska använda överlevnadskniven till styckning. 

Material: Man ska alltid köpa överlevnadsknivar som är tillverkad av ett kvalitetsmaterial. Detta så man verkligen vet att kniven kommer att hålla länge och speciellt under de perioder man verkligen behöver den.

Tändstål: Vi tycker att du ska sats på en överlevnadskniv med tändstål. Finns det inte med så ska åtminstone bladet vara slipad så att man kan använda ett tändstål på det. Detta då det är viktigt att man alltid kan göra upp en eld. 

Niklas-eriksson

Författare & testare

Niklas Eriksson, Skellefteå

Niklas, en passionerad fjällvandrare, fiskare och jägare från Skellefteå. Niklas älskar att tillbringa sin lediga tid ute på tur och är gärna ute flera veckor. Favoritplatsen just nu är Stekenjokk där han gärna vandrar och drar upp en och annan öring eller röding.