jaktrevyn

Senast uppdaterad: Maj 10, 2023

Kräftburar bäst i test 2023: Kräftfiske-guide

Rekommenderad återförsäljare:

Testvinnare
4.5/5

Fiska kräftor – Sensommarens folkfest

Kräftfisket är en höjdpunkt i kalendern för många. Markerad med rött som en speciell dag att se fram emot. Denna begivenhet samlar familjer och vänner för att under intensiva dygn gemensamt fånga så många kräftor som lagligt är möjligt. För att locka kräftorna används varierade beten – allt från kattmat och fiskbitar till nyare alternativ tillgängliga i butikerna. 

Kräftbur placeras sedan ut på platser som är kända för att vara givande för kräftfiske. Efter fångst vittjas kräftburarna och kräftorna samlas för det stora koket. Det finns nästan lika många recept som det finns fiskare. Dessa traditioner och hemligheter för god kräftkokning förmedlas från generation till generation. Varje kräftkokare har sin egen tro på den perfekta blandningen av socker, salt och dill för att uppnå den optimala smaken. Du kan läsa mer om vårt test “kräftburar bäst i test” nedan.

Författare & testare

Tobias Sandberg, Umeå

Jag dricker, äter och andas fiske. Större delen av mitt vuxna liv har jag ägnat åt att jaga storfisk, medan mina vänner har skapat sig ett vanligt liv. Om det simmar… kommer jag förr eller senare att fånga det! Gädda och abborre är mina två största fiskepassioner.

Kräftburar bäst i test

Innehåll

01

KRÄFTBUR CARAPAX

→ KRÄFTBUR BÄST I TEST

  • Staplingsbar
  • Snabb hantering
  • Framtaget för yrkesfiskare

Kräftbur Carapax är en av de bästa kräftburarna på marknaden. Den är framtagen främst för yrkesfiskarna, men köps även av fritidsfiskarna. Denna kräftbur passar insjöfiske alldeles utmärkt och är en mycket vanlig kräftbur ibland annat Vättern. 

De bästa egenskaperna som denna kräftbur har är den mycket snabba hanteringen. Man sätter linan snabbt och enkelt på en av de tre fästpunkterna och öppnar Carapax kräftbur med en smidig låsmekanism. Betet tömmer man enkelt från betesboxen som köps separat. Utsedd till kräftburar bäst i test 2023.

Slutligen får den 4,5 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4.5/5
02

KRÄFTBUR WIGGLER KM1

→ KATEGORI: KRÄFTBURAR BILLIGT

  • 42*25cm
  • Billig kräftbur

Kräftbur Wiggler KM1 är den billigaste vi har valt att ta med. Den håller dock god kvalitet och fungerar bra till hobbyfiskaren som vill fånga lite kräftor under säsongen. Man kan även använda kräftburen till en mörtstuga vilket är positivt. 

Det är en mindre kräftbur som passar bra även i bäckar och mindre sjöar.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5
03

KRÄFTBUR WIGGLER (60x33 cm)

→ STÖRRE KRÄFTBUR FRÅN WIGGLER

  • 60*33 cm
  • Billig kräftbur

Kräftbur Wiggler 60×33 är för dig som vill komma riktigt billigt undan med en lite större modell. Tillverkad i ett rejält garn. 

Det är en kräftbur som fått väldigt goda omdömen och som även är rekommenderad av flera butiker. Själva kräftburen är ganska stor så den rymmer gott om kräftor.

Slutligen får den 4 av 5 stjärnor från Jaktrevyn.

Previous slide
Next slide
4/5

Fiska kräftor

Kräftpest sprids via signalkräftor, antingen hela djur eller delar, som människor illegalt flyttar. Smittan kan även överföras genom vatten, båtar, fiskeredskap och fiskar som flyttas, där risk för smitta ökar med den vattenmängd som förflyttas.

Enligt svensk lag är det obligatoriskt att desinficera fiskeredskap, båtar och annan utrustning som använts vid fiske innan dessa tas till ett annat vattenområde. Det är förbjudet att förvara, använda som bete eller kasta okokta kräftor eller delar därav i vatten som skiljer sig från deras ursprungsort. Dessutom måste emballage som använts för signalkräftor och det vatten de har varit i kontakt med desinficeras.

Kräftpesten kan överleva i vatten i upp till några veckor utanför värdorganismen. Dessa sporer är känsliga för uttorkning samt extremt höga och låga temperaturer.

  • Lägg inte redskapen djupare än 1,5 m.
  • Hitta hård botten, gärna med sten och andra gömställen för kräftorna.
  • Kräftorna kan ofta gömma sig under träd som fallit ner i vattnet, fiska i anslutning till dessa men akta så inte burarna eller håven fastnar.
  • Var snabb när du drar upp håven, kräftorna kan snabbt simma iväg om man är för långsam.
  • Snåla inte med bete, då kan kräftorna äta upp och klättra ur burarna.
  • Byt/fyll på agn efter en timme eller två, kräftorna lockas bättre av ett färskt och doftande agn.
kraftbur-test

Att ha framgång med kräftfisket kräver mer än bara fiskerättigheter och kunskap om hur man fångar kräftor; man behöver även rätt utrustning. Om du planerar att delta i Vätterns allmänna kräftfiske bör du komma ihåg att korrekt märkning av varje kräftbur är av största vikt.

För att fiska signalkräftor krävs det att du antingen är en licensierad yrkesfiskare eller en fiskerättsinnehavare som äger eget vatten. Det finns fiskerättsinnehavare som tillåter andra att fiska i deras vatten mot en avgift. Dessutom är det möjligt att utan särskilt tillstånd fiska signalkräftor i Vättern under tre helger i följd, som inleds den fjärde fredagen i augusti.

Frågor och svar

Allmänt kräftfiske äger rum i Vättern, som unikt är den enda platsen i Sverige där du inte behöver något speciellt tillstånd för att placera ut dina kräftburar, förutsatt att du följer gällande regler. Om du är en allmän kräftfiskare har du rätt att fiska efter Vätterns smakrika signalkräftor under tre på varandra följande helger, med start den sista helgen i augusti.

Det finns också fiskerätter i svenska vatten som ägs av enskilda, vilket kan vara en privatperson, en kommun eller en förening. För att fiska kräftor på dessa platser behöver du antingen tillstånd från rättighetsinnehavaren eller köpa ett särskilt kräftfiskekort. Observera att ett generellt fiskekort inte ger dig rätt att fiska kräftor.

För att säkra en hälsosam återväxt av kräftpopulationen finns det en minimilängd på tio centimeter för varje kräfta, mätt från pannspets till stjärtspets. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta för att stödja kräftornas fortplantning och överlevnad.

En kräftbur ska ligga i cirka 4-5 timmar.

Det vanligaste är att man använder mört eller annan vitfisk.

Tobias-sandberg-fiskare

Författare & testare

Tobias Sandberg, Umeå

Jag dricker, äter och andas fiske. Större delen av mitt vuxna liv har jag ägnat åt att jaga storfisk, medan mina vänner har skapat sig ett vanligt liv. Om det simmar… kommer jag förr eller senare att fånga det! Gädda och abborre är mina två största fiskepassioner.